top of page

Mindennapi mérgeink


Guargumi, aflatoyin, dioxin, melamin.

A világon évi 500 milliárd dollár hasznot hoz az élelmiszer bűnözés!!!

Nem tudunk védekezni, mert nem tudjuk hol rejtőzködnek a vegyszerek, korokozók.
Legutóbb a melamin nevű szerves anyag profittermelő alkalmazása okozta Kínában 15000 csecsemő betegségét.

 

Megjelentek szennyezett anyagok Magyarországon is pl. guargumi, DDT, hormonok és antibiotikumok húsokban, hajfesték, anflatoxin a paprikában, dioxin, kínai baba előkében, éghető flanel pizsama, formaldehides ruhák.
Melamin húgyhólyag követ, vesekövet, vese leállást okoz. Lassan lecseng a melamin sztori, egy másik veszély, az élelmiszeriparban transzzsírok emelik az ártó koleszterin szintet, így fokozzák a szívrohamot, de béldaganat szempontjából is veszélyesek -BIOGAZDÁLKODÁS! GNLD!

 

Transzzsírok
A zsírokra energia tartalmuk miatt van szükségünk, és azért, hogy szervezetünk fel tudja venni a táplálékban lévő A,-D,-E,-K- vitamint, valamint a karotinoidokat. Koleszterin a szervezetben természetesen termelődő és a vérben keringő, a zsírok közé tartozó anyag. Az LDH koleszterin hatására az ereket elzáró plakkok képződnek, fokozza az infarktus veszélyét, míg a HDL koleszterin segít az erek kitisztításában.

 

Többszörösen telítetlen zsírok segítenek csökkenteni a vér koleszterin szintjét, ha a tápláléka nem tartalmaz sok telitett zsírt. Egyebek közt a halakban, az olajos magvakban és az ilyen zsírokat tartalmazó margarinokban illetve olajokban fordulnak elő.
Egyszeresen telítetlen zsírok Pl. olajos magvak, avokádó.

 

Telített zsírok: növelik a vér koleszterin szintjét, pl.: kész ételek, burgonya chips, gyári kekszekben és süteményekben, vajban és tejtermékekben. A transzzsírok a telített zsírokhoz hasonlóan növelik az LDH-t és csökkentik a HDL koleszterint. Hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi zsiradékokat tartalmazó ételekben fordulnak elő: töltött keksz, kávéhab, müzli. A” telített” és „telítetlen” kifejezések a zsír molekula jellegére utalnak. A telített molekulák merevebbek és stabilabbak, a telítetlen molekulák reakcióképesebb, folyékonyabb olajat adnak.

bottom of page