top of page

A mozgásrendszernek két része van: az aktív rész, melyet a vázizmok  alkotnak, a passzív rész, melyhez a csontok, ízületek tartoznak.

A csontrendszer feladata a szervezetben sok irányul:

  • megszabja a testünk alakját, nagyságát,

  • védi a belső szerveket,

  • magába zárja a vérképzés szervét, a csontvelőt

  • a mozgásszerv rendszerének pedig passzív részét alkotja

A csontokat csontszövet építi fel, amely csontsejtekből és csont alapállományból áll.

 

Kötőszöveti sejt-fiatal csontsejt-érett csontsejt

Az alapállománynak szerves és szervetlen összetevői vannak.

A szerves rész kötőszöveti rostokból fehérjét és szénhidrátot tartalmazó összetett molekulákból épül fel, a csont rugalmasságát biztosítja.

A szervetlen részt elsősorban Ca-sók (pl.: hidroxilapatit) alkotják. A szervetlen rész biztosítja a csont szilárdságát. A szervetlen és szerves összetevők következtében tehát a csont szilárd és egyben rugalmas is.

 

A csontok alakja:

1.     hosszú csövescsont, pl.: combcsont

2.     rövid csont, pl.: ujjperc csontok

3.     lapos csont, pl.: lapocka, medence csont

4.     szabálytalan alakú pl.: csigolyák

 

A csont szerkezete:

A porcnak a csontok kifejlődésében, és a csontok közötti összeköttetések létesítésében van szerepe. A csontok ízületi felszíne általában üvegporc. Az ízületek a csontok közt lévő megszakított összeköttetések, melyek a csontok elmozdulását teszik lehetővé. A csontok mozgását vázizmok végzik.

 

Az ízület alkotórészei:

1.     a csontok ízületi végei

2.     ízületi tok

3.     ízületi üreg

4.     ízületi folyadék

5.     ízületi szalagok

6.     az ízülettel összefüggő nyálkatömlők

7.     ízület belső szalagok és porclemezek

 

A csontok között fontos összeköttetések is vannak, melyek lehetnek porcosak, vagy kötőszövetesek, illetve csontosak. A mozgásszervi megbetegedések szempontjából a leglényegesebbek a csigolyák közti porckorongok, melyek két részből állnak: külső, gyűrűszerű, rostos, és belső rugalmas részből.

 

A mozgás aktív részei az izmok. Az izmok működése a szervezetben egyenletes, sima. Az izomműködés elektromos feszültséggel jár. A működő izom ereje kezdetben fokozódik, majd egy idő után csökken, és eredeti összehúzódó képességét csak pihenés után nyeri vissza. Ennek a jelenségnek az a magyarázata, hogy az izom működése közben a benne keletkezett kémiai energiát alakítja át mechanikai energiává. Az izomműködéshez tehát az energiát kémiai folyamatok szolgáltatják, amelyeknek legfőbb forrása a szénhidrát anyagcseréje. Az izom akkor fárad el, amikor a működéséhez szükséges energiatartaléka kimerül, és felszaporodnak az anyagcsere végtermékek, mely az izomlázat okozza. A pihenés alatt anyagcsere végtermékek elszállítódnak, és pótlódik az energia.

Egészséges ember izmai nyugalomban is kis mértékben összehúzódott állapotban vannak. Ezt az állapotot izomtónusnak nevezzük. Az izomtónus szabályozását reflex működés útján a idegrendszer végzi.

 

Az ízületek gyulladásos betegségei:

 

Arthritis gonococcica

Acut vagy subacut gyulladás, mely gonorreás fertőzés 1-3 héttel követi. A térdízület lázas megbetegedése de valójában az esetek nagy részében poliarthritisként jelenik meg, csupán a legsúlyosabb ízületi elváltozás mutatkozik térden. A gyulladt, megduzzadt, fájdalmas ízületi punktátumból kimutatható a gonococcus. Penicillin hatására maradéktalanul gyógyul. Ritkán fordul elő.

 

Arthritis tuberculosa

A csont megbetegedéséből direkt úton terjed az ízületre, de kialakulhat hematogén szórással is. Leggyakrabban a gerincen (spondylitis tuberculosa), a csípőízületben, térdben, könyökben, csuklóban jelentkezik. Az ízület orsó alakúan megduzzad, körülötte hidegtályog keletkezik. A kórokozó az ízületből tenyésztéssel kimutatható.

Reumatoid Arthritis (polyarthritis chronica progressiva PCP)

Kialakulása nem tisztázott. Az ízületi tok gyulladás folyamán hegesedik, a porc elpusztul, a környező izmok atrofizálnak, végül súlyos deformitások alakulnak ki. Leginkább középkorú nőket támad meg. A betegség nedvesség, hideg hatására, testi és lelki megerőltetések után lángol fel. Immunfolyamatok szerepet játszanak kialakulásában.

 

Klinikai tünetei:

  • étvágytalanság

  • gyengeség

  • fogyás

  • hőemelkedés

 

Az ízületi fájdalmak lappangva, lassan kezdődnek. Főleg a láb, kéz ízületei betegszenek meg mindkét oldalon egyformán. Rövidebb, hosszabb idő után a megbetegedett ízületek mozgásképtelenné válnak. Jellemző a kéz kényszertartása, a kéz kifelé fordul, az apró izmok is elsorvadnak, a bőr elvékonyodik. A bőr alatti kötőszövetben csomók alakulnak ki. Közben viszcerális (zsigeri) tünetek is jelentkeznek. Test szerte megnagyobbodnak a nyirokcsomók, lép nagyobbodás, anémia (vérszegénység) kíséri az ízületi folyamatot. Gyakori a szaru és szivárványhártya gyulladása is.

A folyamatot nagy fájdalom kíséri, ez mozgásra fokozódik. Rá kell venni a beteget, hogy a fájdalom ellenére is mozgassa, használja ízületét. Egyszerű gyakorlatra kell tanítani. Fürdőben, meleg vízben való mozgások kevésbé fájdalmasak. Fehérjében, vitaminban gazdag táplálékot kapjon a beteg.

 

Bechterew-kór

Elsősorban az ágyéki ízületekre és csigolyák ízületeire korlátozódó krónikus gyulladásos, izületi fájdalom. A betegség lefolyása során a gerinc szalagja elcsontosodik, ezáltal a gerinc kisebb-nagyobb területen, főleg nyaki és mellkasi, de kiterjedt folyamat esetén lumbális területen is merevvé válik. Főleg a fiatal férfiak betegszenek meg. Az esetek egy része öröklődő.

Igen súlyos kórkép, mely lappangva alakul ki. A gerinctáji fájdalom egyre fokozódó jellegű, majd a későbbiekben a gerinc merevvé válik, és teljesen mozgásképtelenné lesz a beteg. Nagyon fontos a beteg mozgatása, gyógytorna, lapos fekhely. Légző gyakorlatokkal a gerinc elmerevedése késleltethető.

 

Az ízületek degeneratív betegségei- Artrózisok, oszteoartrózis

A degeneratív ízületi betegségek (artrózis) a porc primér változásai, melyek másodlagosan a csont hypertrófiás jelenségeit idézik elő.

Hypertófia=túltengés, a szövetelemek csak nagyobbodnak, számuk nem szaporodik

Az ízületi porcok és csigolyák közti porckorongok egyaránt megbetegedhetnek, spondilartrózisnak  nevezzük. A megbetegedett ízület mozgatáskor fájdalmas, pihenéskor a beteg panasz mentes.

 

Diszkopátia, isiász-szindróma

Az egyes csigolyatestek közötti porcot diszkusznak nevezzük. Ennek feladata a gerinc rugalmasságának biztosítása. A diszkusz egy durvább rostos külső, és egy puhább belső magból áll. A diszkusz a degeneratív folyamat következtében deformálódhat, és a gerinc, a hát hosszú izmaiban lokalizált fájdalmat hozhat létre. Később a roncsolt külső rétegen keresztül kitüremkedik a középső lágy réteg, ez nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, vagy az ott lévő idegkötegekre. Ez a diszkusz hernia.

 

Diszkusz herni = csigolya közti porckorong sérv.

A fájdalom a gerinc tájékról az alsó végtag hátsó részébe sugárzik. Fekvésre a diszkusz hernia általában visszahúzódik. A betegnek kemény fekhelyet kell biztosítani. Az ízület bántalmak, betegségek visszavezethetők a helytelen táplálkozásra is. A gyógyszeres kezeléssel az a gond, hogy a porcok érrendszere rosszul ellátott, ezért mire a kellő mennyiségű hatóanyag a beteg szervezetébe kerül, kiválthatja a nem kívánt és súlyos hatásokat, pl.: gyomorfekély, gyomorvérzés, máj enzimek felszaporodása. Minden ízületi bántalmak gyógykezelésének megoldása GNLD, és a rendszeres gyógytorna.

Ajánlott táplálék kiegészítő rendszeres

használata Búzacsíra, Omega3, vagy Omega3 Plus, Aloe Vera Plus

és a FULL MOTION

 

Diszkopátia, isiász-szindróma

Az osteoarthritis a felnőttkori mozgáskorlátozottság leggyakoribb oka, mely kihatással van mind az életminőségre, mind az anyagiakra. A glükozamin egy aminocukor, mely a szervezetben természetesen fordul elő. Olyan molekulák építőköve, melyek a porc struktúráját biztosítják és mind az ízületek működéséhez, mind ezek épségéhez nélkülözhetetlen.

 

Miért kell egy glükozamin táplálék kiegészítő?

Megelőzi az osteoarthritist

Lassítja a porc leromlását

Segít felépíteni, kijavítani és regenerálni a porcot, hogy visszaforduljon az osteoarthritis-es folyamat.

Csökkenti a fájdalmat és az osteoarthritis egyéb tüneteit

A glükozamin gyorsan és jó hatásfokkal szívódik fel a bélrendszerből és épül be az ízületi csatlakozásokba. Beépül a porcba és segít az új porc növesztésében.

 

Miért éppen a GNLD féle FULL MOTION-t tanácsolom?

 

1500 mg glükozamint biztosít, mely dózis az osteoarthritis-szel összefüggő fájdalom és merevség enyhítéséhez szükséges.

gyógyszerészetileg tiszta, biológiailag funkcionáló glükozamin. Könnyen emészthető, szulfit mentes.

Természetes minőségű tisztított glükozamin forrás

növényi komfort komplex, amely bromelain (ananászban található enzim), fehérfűz (salix alba) és boswellia (tömjénfa) keveréke, mely növény komplex minimalizálja a fájdalmat és a gyulladást.

regeneráló hatású ásványi komplex, mely cink, bór és szilícium-dioxid keveréke (ezek kulcsfontosságú ásványi anyagok az ízület egészsége szempontjából)

3D előny, mely maximális szétesés (dezintegrálódás), kioldódás (diszolúció) szétáramlás (diszpergálódás) révén biztosítja az optimális biológiai hozzáférhetőséget.

A SAB (Tudományos Testületi Tanács) előírásainak megfelelően előállított készítmény, élvonalbeli tudományos eredményeken alapul.

gyógyszerészetileg tiszta, biológiailag működő, glükozamin, amelyre a sejteknek szüksége van: új porc képződjön, leálljon, sőt megforduljon a degeneráló porcvesztés, pótlódjon az elveszett, károsodott porc, az egészséges ízületi funkciót elősegíti.

 

Tápértékre vonatkozó adatok:

Javasolt napi adag 3 tabletta

 

Mennyiségek a javasolt napi adagban:

Cink (cink-glukonát)                              15 mg

Glükozamin-hidroklorid                        1500mg

Szilicium.dioxid (bambusz kivonat)       30mg

Bór (bór-citrát)                                       6mg

Saját fejlesztésű HCC                            756mg

                Boswellia extraktum (növény)

                Bromelain (ananászból)

Fehér fűz (barka)

bottom of page