top of page

Tápanyagok és építőanyagok


A sejtek felépítésében szerves és szervetlen anyagok vesznek részt. Az oxigén kivételével valamennyi tápcsatornán keresztül jut a szervezetbe. A tápanyagok a funkciójuk alapján három csoportba oszthatóak.
1. A sejtalkatrészként szereplő anyagok, amelyeket a szervezet energiaszolgáltatásra csak rendkívüli esetben használ fel. Ebbe a csoportba tartoznak a fehérjék.
2. Első sorban az energiát szolgáltató anyagok. Azonban fontos sejtalkotó részek is, pl.: zsírok, szénhidrátok.
3. Kizárólag sejtalkotórészként szereplő anyagok, amelyek energiát nem szolgáltatnak, pl.: víz, ásványi sók, vitaminok.
 
Fehérjék


A fehérjék (proteinek) nitrogén tartalmú szerves vegyületek, építőköveik az aminosavak. A 22 ismert aminosav két csoportba sorolható.
1. Nélkülözhetetlen aminosavak (esszenciális). Ezeket a szervezet önmaga előállítani nem képes, csak a táplálékkal kerülhetnek a szervezetbe.
2. Nélkülözhető aminosavak (nem esszenciális). Ezeket a máj más aminosavakból elő tudja állítani.
Az aminosavak összekapcsolódva (peptidkötés) fehérjéket hoznak létre. A sejtekben képződött fehérjék aminosav összetétele genetikailag meghatározott. A fehérjék osztályozhatók kémiai összetételül és biológiai értékük alapján.
A kémiai összetétel alapján egyszerű fehérje az, amelyet kizárólag aminosavak építenek fel.
Az összetett fehérje az aminosavakon kívül más nem fehérje természetű anyagot is tartalmaz, pl.: zsírt (lipoprotein), szénhidrátot (glikoprotein), nuklein savat (nukleoprotein).
Biológiai érték alapján lehet teljes értékű a fehérje, ha sok esszenciális aminosavat tartalmaz. Ebbe a csoportba elsősorban az állati fehérjék tartoznak.

 

Nem teljes értékű fehérje, mely viszonylag kevés esszenciális aminosavat tartalmaz. A legtöbb növényi fehérje ebbe a csoportba tartozik. A növényi eredetű fehérjéket ki kell egészíteni állati eredetű fehérjékkel, ezáltal megnő biológiai értékük. Amikor az étel készítés során a hiányzó aminosav-tartalmú élelmiszeranyagok kiegészülnek teljes értékűvé, akkor komplettálunk. Komlettálás a kalács készítése is, amikor a liszt fehérjéit a tejfehérjével egészítjük ki. Amikor egy ételen belül többféle fehérje tartalmú élelmiszert használunk, pl.: gulyáslevesbe húst, burgonyát, tésztát teszünk, azzal is komplettálunk. A felnőtt ember fehérje napi szükséglete átlagosan napi 70-80 gr. Az összes energia szükséglet 12-13 %-a elegendő, ha ennek a fele teljes értékű fehérje. A fehérje igényt több tényező is befolyásolja. Növekszik a fehérje szükséglet áldott állapotban és szoptatás idején, nehéz fizikai munka, mert az izomszövet növelésére a szervezetnek fehérjére van szüksége. Függ a fehérje szükséglet a kortól is. A fokozott fehérje igény azt is jelenti, hogy ilyenkor nagyobb mennyiségben kell az étrendnek tejet, tejterméket, könnyen emészthető sovány hús féléket tartalmaznia. Különösen betegségek lábadozó szakában gondoljunk arra, hogy a legyengült szervezet megerősítéséhez elegendő fehérje álljon rendelkezésre.

 

Fontosabb fehérje forrásaink

 

Teljes értékű fehérje 
tejpor (sovány) 100gr fehérje tartalma 36,0gr
trappista sajt 100gr  fehérje tartalma 27,7gr
csirkemell 100gr fehérje tartalma 24,7 gr
hal (hekk) 100gr fehérje tartalma 20,2gr
tojás 1 db fehérje tartalma 5,4gr
Nem teljes értékű fehérje
borsó (sárga) 100gr fehérje tartalma 21,7gr
dió 100gr fehérje tartalma 18,6 gr
kenyér (félbarna) 100gr fehérje tartalma 9,8gr
rizs 100gr fehérje tartalma 8,0 gr
zsemle (vizes) 1 db fehérje tartalma 5,1 gr

 

A fehérje pótlására rendkívül ajánlom a GNLD két termékét, nem csak lázas, legyengült állapotban, hanem minden korosztálynak, sportolónak, a család minden tagja számára megfelelő ital.
Nutrishake, GR2 Control.
Nutrishake:
Ízletes, négyféle ízben kapható, tejjel, vagy gyümölcslével összekeverve kiváló minőségű fehérjéket, és 22 aminosavat tartalmaz. A benne található vitaminok kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak számunkra. A termék az egész családnak ajánlott. Klinikailag tesztelt, kiváló fehérje forrás. Amennyiben tejjel keverjük akkor egy adag a napi szükséges kalcium felét biztosítja.

 

GR2 Control:
Fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, alacsony szénhidrát tartalmú ital. Biztosítja a megfelelő táplálék és kalória bevitelt. Különös képen hatásos szervezetünk glikémiás válaszmechanizmusának ellenőrzésében, elősegíti annak optimális működését, és megkönnyíti a felesleges súlytól való megszabadulását. Cukorbetegek számára rendkívül módon ajánlom, mert a vércukor szintet órákon keresztül egyensúlyban tartja. A cukorbeteg diétás étrendjébe lehet beolvasztani még úgyis, hogy a GR2 egy tasak 37gr pótvacsorára elfogyasztható. A lázas állapot után legyengült lábadozó szakban betegek számára jótékony hatását fejti ki.
Mindét táplálék kiegészítőt 240ml tejben, gyümölcslében feloldva ajánlott fogyasztani.
ELÉRHETŐSÉGEM MEGTALÁLJA A LAP ALJÁN!

 

Szénhidrátok
A szénhidrátok (szaharidok) szénből, hidrogénből és oxigénből felépülő vegyületek, amelyeknek elemi építőköve az egyszerű cukor (monoszacharid). Két egyszerű cukor összekapcsolódva diszacharidot aklot, több monoszacharid pedig poliszacharidot. Ilyen poliszacharid például a glikogén. A vércukor (glukóz) a monoszacharidok közé tartozik. A szervezet a szénhidrátokat glikogén formájába raktározza. Amikor a glikogén raktárok telítődnek, a szervezetben a szénhidrátok zsírrá alakulnak és így raktározódnak. A szénhidrátok a szervezet legkönnyebben mozgósítható energiaforrásai. Legfontosabb szénhidrát forr.: cukor, méz, kenyér, kalács, tésztafélék, rizs, burgonya, stb. A szénhidrátokat egyszerű és összetett szénhidrátokra osztjuk. A legfontosabb egyszerű cukrok közé tartozik a szőlőcukor és gyümölcscukor. a szőlőcukorból áll a krumplicukor, amelynek előnyös tulajdonsága, hogy elfogyasztása után igen gyorsan felszívódik, és a szervezet energiaforrásául szolgál. A gyümölcscukor különböző növénynedvekben, gyümölcsökben nagyobb mennyiségben csicsókában, mézben fordul elő. A gyümölcscukrot napi 30-35 gr-ig a cukorbeteg szervezet is hasznosítani tudja.

 

Összetett szénhidrát a keményítő, amely a növények leveleiben képződik és onnan a raktározó szervekbe vándorol, pl.: a burgonya gumója.
Keményítőt a gabonafélék magvaiból és burgonyából készült ételek útján vesszük föl. A gyermekek és a felnőttek is jól emésztik, ezért a legfontosabb szénhidrát forrásunk.
A diétás rostok összetevői között találjuk a növényi sejtek falait alkotó cellulózt, hemicellulózt, a sejtközi állományt kitöltő, nagy duzzadó képességű pektint, illetőleg lignint. A növényi rostoknak csekély a tápértéke, mert az emésztő enzimek nem bontják.
Az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásában többek között a rosthiányos táplálkozásnak is szerepe lehet.
Mivel az epesavakat is képesek megkötni, többen úgy találják, hogy a vastagbél daganatokkal szembeni védőhatások is figyelemre méltó.

 

Napi szükséglet diétás rostból a WHO javaslata szerint napi 30gr. Az étkezési búzakorpa 45-50%-a diétás rostot tartalmaz. Félbarna kenyerek, teljes őrlésű lisztből készült pékáruk, gyümölcsök, zöldség és főzelék-félék fogyasztása biztosítja a megfelelő diétás rost szükségletét.
Néhány élelmiszer szénhidrát tartalma:
kristálycukor 100gr 99,9 a szénhidrát tartalom
méz 100gr 81,0
rizs 100gr 77,5
száraztészta (4 tojásos) 100gr 72,9
bab 100gr 57,4
borsó (sárga) 100gr 53,1
félbarna kenyér 100 gr 47,9
burgonya 100gr 20,0
KÉREM HÍVJON, VAGY ÍRJON EMILT!

 

Zsírok
A zsír=lipid a szervezet nagy energiatartalmú alkotórésze, amelynek elemi építőkövei a zsírsavak és a glicerin. A zsírok energiát szolgáltató tápanyagok és sejtalkotók is. Különösen a sejthártya felépítésében és működésében játszanak meghatározó szerepet. A zsírokhoz más anyagok is kapcsolódhatnak. A tápanyagok közül a zsírok égéshője a legnagyobb, több mint kétszerese a fehérjék és szénhidrátok energiaértékének. Zsírmentes táplálkozás nem lehetséges, már csak a zsírban oldódó vitaminok miatt sem (A,D,E,K), valamint az esszenciális zsírsavak életfontossága és a zsírok számos élettani hatása miatt.
Koleszterin LDL- 2,6 mmol/liter az értéke ajánlatos a fenti érték alá vinni a koleszterint.
Koleszterin HDL- 1,03-1,09 mmol/liter normál érték
Triglicerid -0,4-1,7 mmol/liter normál érték

 

A zsírsavak telítettségül alapján is feloszthatók. A zsírok a glicerinnek zsírsavakkal képzett észterei. A zsírsavak különböző  hosszúságú szénatomokból álló láncot alkotnak. Így beszélhetünk: rövid 4, közép hosszú 6,8,10, vagy e fölötti hosszú szénláncú zsírsavakról. A zsírsavak telítettségük alapján is feloszthatók.
Telített, egyszeresen telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavakat lehet megkülönböztetni attól függően, hogy hány kettős kötést tartalmaz a szénlánc. Telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek a sertészsír, a vaj, a pálmaolaj, stb.
Egyszeresen telítetlen zsírsavat tart. az olajsav, de jelentős mennyiségben a sertészsírban is megtalálható.
A koleszterin szintet csökkentő, többszörösen telítetlen zsírsavak gazdag forr.: napraforgó, tökmag, szójaolaj, stb.
A többszörösen telítetlen zsírsavak a veszélyeztető koleszterin mellett a védő koleszterint is csökkentik. Addig az egyszeresen telítetlen olajsav csak a veszélyeztető koleszterint mérsékli.

 

Az egészséges ember az energia szükségletének kb. 1/3-t fedezi zsiradékkal. Az iparilag fejlett országok lakosságainak a zsiradék fogyasztása eléri a 35, sokszor a 40 %-ot is, a javasolt 30% helyett. Ez  mindenképp felesleges luxusenergia elhízáshoz vezet, és annak káros körülményeihez. A szívinfarktus kialakulásában az egyik elsődleges rizikófaktor, azaz kockázati tényező a koleszterin.
Mindenképpen 2,6 mmol/l alá kell szorítani a koleszterin szintet. Nálunk még 6,5, 7,8 mmol/l is lehet, ami megtöbbszörözi az infarktus veszélyét. Minden életkorban figyeljünk a koleszterin szintünkre, ellenőrzéshez a szakemberek azt ajánlják, hogy első koleszterinmérést 20 éves korban kell elvégezni, és utána 5 évenként szükséges megismételni.

 

A koleszterin nélkülözhetetlen alkotórésze az állati szervekre jellemző sejtmembránoknak. Fontos elő anyaga a D vitaminnak. A D vitamin az epesavaknak és számos hormonnak. A szervezetben a szintézis döntő többségben a májban történik. Naponta kb. 1000mg koleszterint állít elő a szervezet a táplálékkal felvett zsírból.
A koleszterin ellátás másik útja a táplálékkal szervezetbe kerülő koleszterinszintből történik. A honi táplálkozási szokások mellett az állati eredetű élelmiszerekből naponta mintegy 600mg koleszterint fogyasztunk, amelyeknek kb. a fele szívódik fel. Koleszterinben gazdag élelmiszerünk a húsok, belsőségek, húskészítmények, tejtermékek (vaj, zsíros sajtok) és a tojássárgája. A növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak koleszterint.
Kétféle koleszterint különböztetünk meg:
1.     A veszélyeztető ún. LDL kissűrűségű, kis fajsúlyú koleszterin.
2.     A védő ún. HDL nagysűrűségű, nagy fajsúlyú koleszterin.
Az LDL koleszterin funkciójához tart. a koleszterin szállítása és leadása az érfalba, miáltal romlik a véráramlás, és kevesebb oxigén jut a szívizom sejtjeihez. Ezért is nevezik veszélyeztető koleszterinnek.
A HDL védőkoleszterin az érfalban már lerakódott koleszterint szállítja vissza a májba, és védi az érfalat a felesleges koleszterin lerakódástól.
A C vitamin és az intenzív mozgás elősegíti a nagy fajsúlyú védőkoleszterin (HDL) emelkedését. A napi ajánlott mennyiség koleszterinből nem több mint 300mg.

 

Pár élelmiszer koleszterin tartalma:
húskészítmények
koleszterin mg / 100g:
velő 100gr 3000mg koleszterint tartalmaz
sertésmáj 100gr 430mg
libamáj 100gr 290mg
gyulai kolbász 100gr 170 mg
párizsi 100gr 75mg
sonka 100gr 45mg
 
zsiradék félék
füstölt szalonna 100gr 105 mg
sertészsír 100gr 86mg
tej-tejtermékek
vaj 100gr 230mg
ementáli sajt 100gr 135mg
trappista sajt 100gr 107mg
tejföl 100gr 40mg
egyéb
tojássárgája 1db 1190mg
1db teljes tojás 450mg
Vérzsírok csökkentésére ajánlott táplálék kiegészítők: Omega3, Omega3 Plus.
ELÉRHETŐSÉGEM MEGTALÁLJA A LAP ALJÁN!

 

Vitaminok
A vitaminok életfontos tápanyagok, amelyek energiát nem szolgáltatnak, de a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlenek.
A vitaminok két nagy csoportba oszthatók:
1.     zsírban oldódó: A,D,K,E
2.     vízben oldódó: B vitamincsoport, C vitamin

 

"A" vitamin
Az A vitamin retinol elő anyaga (provitamin) a béta karotin, amely főleg a májban, tejben, répában található. Felszívódás után a máj alakítja át hatásos A vitaminná. A hatásos vitamint tápanyagaink közül a halmáj, az állati zsírok, tej, tojás tartalmazza. Az A vitamin szükséges a hámszövet sejtjeinek normális működéséhez. A szem ideghártyáinak pálcikáiban lévő látóbíbor fontos alkotórésze.
Néhány élelmiszer A vitamin tartalma:
    Élelmiszer      A vitamin qg/100gr
csirkemáj 11600
sertésmáj 4600
tojássárgája 1100
margarin 630
ementáli sajt 300
tejföl 100 
Néhány élelmiszer karotin tartalma:
Napi szükséglet 4-6 mg
Élelmiszer           karotin mg/100gr
sárgarépa 12,0
petrezselyem 7,3
paraj 4,2
sütőtök 4,0
sóska 3,5
sárgabarack 2,0
paradicsom 0,8
fejessaláta 0,8

 

"D" vitamin

A D vitamin provitaminja a növényi eredetű táplálékokban levő ergoszetin, valamint az állati eredetű táplálékban található dehidrokolesztein, amely a bőrben ultraibolya sugárzás hatására kémiailag átalakul. Az átalakulás a májban folytatódik, de a hatásos D vitamin a vesében alakul ki. D vitamint legnagyobb mennyiségben a halmáj (csukamájolaj) és a tojás tartalmaz. A D vitamin szükséges ahhoz, hogy a vékonybélből megfelelő mennyiségű Kalcium és Foszfát szívódjon fel, amelyek a csontok alapállományában rakónak le. Hatására fokozódik a foszfát visszaszívódása a vesecsatornákból. A D vitamin túladagolása súlyos elváltozásokat okozhat, pl.: érelmeszesedés, vesekövesség. Megfelelő adagolására tehát rendkívül vigyázni kell!

 

K-vitamin

Különböző zöldségek tartalmazzák, de a bélbaktériumok is termelik. Felszívódásához normális zsírfelszívódás szükséges. Serkenti a májban a véralvadáshoz szükséges véralvadási faktort (prothronbin). A K-vitamin hiány és a következményes prothronbin szintcsökkenés a véralvadás zavarát eredményezi. A K-vitaminhoz hasonló szerkezetű vegyületeket felhasználják a terápiában is, a fokozott véralvadási késsék csökkentésére, pl.: szívinfarktus után, vagy trombózis veszély esetén.

 

E-vitamin

Főleg csírázó növényi magvakban fordul elő. Szükséges ivarmirigyek normális működéséhez, az ivarsejtek képzéséhez, de szerepet játszik a magzat megtartásánál. Az E-vitamin, mint (három testőr) egyikét ismertük meg, mely az A, C-vitaminnal együtt védi a szervezetet a túlzott peroxidációtól, a szabad gyökök felszaporodásától.  Az E-vitamin védi a sejtek membránját is, és a sejtek membránjában elhelyezkedő zsírokat, és más sebezhető anyagokat a szabad gyökök károsító hatásától. Egyes kutatók az esszenciális zsírsavak serum koleszterint csökkentő hatását a esszenciális zsírsavak és az E-vitamin arányában keresik. Az E-vitamin lipotrop faktorként is ismeretes, védőhatást fejt ki a máj elzsírosodásával szemben.

E-vitamin fogyasztása napi 12mg, hazánkban 7-8mg. Immun háztartásban is szerepe van, E-vitamin hiányos állapotban károsodik a szervezet védekezőképessége. Kedvező az E vitamin hatása a daganatos megbetegedé3ekre, különösen a gyomorrák esetén. A sportolók az állóképesség fokozására szedik a csodálatos vitamint.

Az ajánlott szükséglet 12mg naponta, amelynek 60%-át növényi olajokból, 10-15%-t gyümölcs és főzelékfélékből, a fennmaradt 25-30%-t búzacsírából, szójából, olajos magvakból és gabona eredetű élelmiszerekből fedezhetjük.

Néhány élelmiszer E-vitamin tartalma:

Napi szükséglet 5-12mg, 1 kapszula 10mg.

élelmiszer                E-vitamin mg/100gr

szójaolaj                  93,0

kukoricacsíra olaj    84,0

napraforgó              60,0

tökmag                    38,5

dió                          24,0

ráma margarin         20,0

egész tojás              1.2

 

WHEAT GERM OIL WITH VITAMIN E (E vitaminos búzacsíra olaj)

Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Tiszta búzacsíra olaj, amely az E vitamin család minden tagját tartalmazza. Hidegen sajtolt, ennek köszönhetően az E vitamin nem károsodik. A természetes forrásból származó tokofenolok és tokotrienolok hatékonyságát biztosítja. Garantáltan hatásos.

Milyen betegség félékre tanácsolom az E-vitamin használatát:

- meddőség

- sportolók

- bőrráncosodás

- mozgásszervi betegségek

- ekcéma

- övsömör

- pikkelysömör

- agyvérzés-lábadozás

- koszorúér megbetegedés

- visszér

- érszűkület

- hasnyálmirigy betegség

 

Vízben oldódó vitaminok

 

B1 vitamin

Elsősorban növényi magvakban, különösen azok héj részében, élesztőben található. Jelentős élettani szerepe van, mivel a szénhidrát anyagcsere egyik enzimjének ható csoportja (koenzim). Ez a szerepe különösen az idegsejtekben, valamint az izomsejtekben fontos.  B1 vitamin hiányában ideggyulladás és izomműködési zavarok következnek be, ez a beri-beri betegség.

 

B2 vitamin

Élesztőben, tojássárgájában, tejben található a legnagyobb mennyiségben. Fontos szerepet játszik a sejtek oxidatív anyagcseréjében, mivel ez a vitamin a sejtek légző enzimjének hatócsoportja. A B2 vitamin hiányában idegrendszeri tünetek, bőrelváltozások alakulhatnak ki.

 

B6 vitamin

Az aminosav anyagcseréjében résztvevő egyik enzim hatócsoportja, különösen az idegsejtek és a hámszövet működéséhez nélkülözhetetlen. A B6 vitamin perifériás idegek gyulladása esetén, más B vitaminokkal együtt használják. Nagy adagban, főleg intravénásan adva, a hányásközpont ingerületi állapotát csökkenti, így igen erős hányáscsillapító hatású.

 

Nikotinsav

A máj, a gabonacsírák és a korpa tartalmazza legnagyobb mennyiségben. A sejtek oxidatív cseréjében szerepet játszó enzim hatócsoportja. A nikotinsav hiánya a Pellagra nevű megbetegedést idézi elő, melynek fő tünete hasmenés, súlyos bőrelváltozások és idegrendszeri tünetek. A króm a nikotinsav párja. A króm-nikotinsav faktornak szérum koleszterin csökkentő hatása van. A króm-nikotinsav faktort nevezik glükóz tolerancia faktornak (cukortűrő képesség) is. A nikotinsav is csökkenti magában a szérum koleszterin szintet. Ilyenkor a króm kémiai kötésben kapcsolódik a nikotinsavhoz.

 

B12 vitamin és folsav

A legnagyobb mennyiségben májban, húsokban fordul elő. Főzés hatására jelentős részük lebomlik. Kobal tartalmú vitamin, külső faktornak is nevezik, mivel a táplálékkal jut a szervezetbe. Felszívódásához a gyomor által termelt fehérje, az un belső faktor szükséges. A B12 vitamin hozzákötődik a belső faktorhoz, csak így szívódik fel, majd a keringés révén eljut a májba, ahol raktározódik.

A folsavat a  zöld növények (kelkáposzta,paraj, spárga, cékla, stb.) jelentős mennyiségben tartalmazzák. Mind a B12, mind a folsav fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek képződésében, a nukleon sav anyagcsere szabályozásában.

A B12 vitamin és folsav hiányában súlyos vérképzési zavar, vészes vérszegénység jön létre, melyhez a gyomor nyálkahártya atrófiája és súlyos ideggyulladás társul. Mindkét vitamint gyógyszerként is használják, főleg a vészes vérszegénység gyógyítására, valamint ideggyulladások kezelésére.

A folsavat magzatvédő folsavnak is nevezzük. Megfigyelések kapcsolatba hozzák a placenta és a megtermékenyített petesejt fejlődésével, sőt védő hatást is tulajdonítanak bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulásával szemben.

A táplálkozási ajánlások napi 400qg fogyasztást javasolnak, de várandós és szoptatós anyáknál 600qg fogyasztást tartanak szükségesnek.

Helyesnek véljük, ha a három hónappal a fogamzás előtt gondolnak a leendő anyák arra, hogy táplálkozásukban a folsavban gazdag élelmiszerek kerüljenek előtérbe.

Néhány élelmiszer Folsav tartalma:

élelmiszer                Folsav/100gr
borjú-marhamáj      230
sertésmáj 205
tojássárgája             150
egész tojás              70
kelkáposzta             65
spárga     64
bimbóskel               61
borsó       58
zöldbab   41
szabadföldi paradicsom          37
karfiol     34
narancs    17
banán      13
 

C-vitamin (folyamatos felszívódású)

Fontos szerepet játszik a sejtek működésének szabályozásában, mivel ún. redox anyag, reverzibilisen oxidálódik és redukálódik, mert a higanyt képes felvenni és leadni, ezzel lehetővé téve a sejtlégzést. Szükséges a kötőszöveti rostok normális képzéséhez, a szervezet ellenálló képességét fokozza. A C-vitamin hiányában kifejlődő megbetegedése a skorbut, amelyet nagyfokú gyengeség test szerte fellépő vérzések, fogínysorvadás, a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság jellemez. A C vitaminnak magyar vonatkozása is van, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós paprikából állított elő a világon először kristályos, tiszta formában C vitamint. A C-vitamin szükséglet gyermekeknél 1-15 éves korig napi 40-45mg-os mennyiségben írják elő. Serdülők és felnőttek részére 60 mg ajánlott naponta. Az ajánlást számos tényező módosítja, így a várandós nők részére a 4.-ik hónaptól kezdve 110mg, a szoptatós időszakban 150mg, a dohányosoknak szintén napi 150mg az ajánlott.

 

Fizikai megterhelések, versenyszerű sporttevékenység, fertőző betegségek, toxikus nehézfémek (ólom, higany, stb.), egyes gyógyszerek (aszpirin, barbiturátok, Anti bébi tabletta) szedése, kiterjedt égések, lábadozó állapot, stb., többszörösére emelik a napi C-vitamin szükségletet.

Napjainkban a robbanásszerűen megnőtt a C-vitamin tabletták fogyasztása. A C-vitamin növeli a szervezet ellenálló képességét, serkenti a  sav felszívódását, a sebek gyógyulását, enyhíti az allergiás betegségekben szenvedők panaszait. Segíti a tavaszi fáradság, bágyadtság, bizonytalan végtagfájdalmak kivédését. 

Túlzott C vitamin fogyasztás következménye pl.: fejfájás, nagyfokú vizelet elválasztás, bőrkiütés, kalcium oxalát vesekőképződés-ha ez jelentős tejfogyasztással párosul.

Néhány zöldség és főzelékféle, gyümölcs C-vitamin tartalma:

Napi szükséglet 60-75mg

Zöldség   C-vit. mg/100gr

z.paprika 120
brokkoli  110
bimbóskel               90
karfiol     55
sóska       30
Friss gyümölcs        C-vit.mg/100gr

csipkebogyó           400
fekete ribizli            160
narancs    50
citrom      45
grapefruit                40
málna      30
vörös ribizli            30
banán      10
Elérhetőségemet megtalálja a lap alján.

 

A GNLD kétféle C vitamint forgalmaz, és a gyermek vitamint.

SUSTAINED RELEASE VITAMIN-C

A C-vitamin, az általa betöltött számos funkció miatt, esszenciális tápanyag, melyből a szervezetnek elegendő mennyiségre van folyamatosan szüksége. Sokan ismerik a C vitaminnak a sejtek egészséges működésében betöltött szerepét, erős, antioxidáns tulajdonságait. A kollagén előállításában is fontos szerepet tölt be, a kollagén az ún. „sejtcement”, mely a bőr, a csont, a vérerek, és egyéb szerves szövet szerkezetének felépítésében tölt be fontos szerepet. Ezért a C-vitamin a hegek gyógyulását is segíti, és erősíti a vérerek falát, főleg a hajszálerekét. Ezenkívül az esszenciális anyagok anyagcseréjében is fontos szerepe van, mivel elősegíti a vas és az E vitamin felszívódását.

A GNLD kétféle C-vitamin antioxidánst ajánl fel mindenkinek. A SUSTAINED RELEASE VITAMIN-C, 200 mg C vitamint tartalmazó tabletta, mely folyamatos felszívódással kerül a szervezetbe, és közvetlenül a GNLD Tudományos Tanácsadó Testülete dolgozta ki.

Napi 1 tabletta a szükséglet, 1 tabletta 200 mg hatóanyagot tartalmaz. 1 dobozban 120 tabletta van.

 

ALL-C

Vízben oldódó antioxidáns, bioflavonoidokat tartalmaz. 1 tabletta 50 mg hatóanyagot tartalmaz. Napi 1-2 tabletta ajánlott összerágni, elszopogatni, nem szabad egyben lenyelni. Jól adagolható gyermekeknek. Alapvető összetevői megegyeznek a rostos déli gyümölcsökéivel. 1 dobozban 120 tabletta van.

 

VITA-SQUARES gyermekvitamin

Étrend kiegészítő rágótabletta vitaminokkal és ásványi anyagokkal és TRE-EN-EN esszenciális lipidekkel és szterolokkal.

Miért kell multivitamin a gyermekeknek?

egészséges szervezet kialakulása, fejlődése
megnövekedett energiaszükséglet
immunrendszer erősítés

 

Miért a GNLD VITA-SQUARES rágótablettáját ajánlom?

biztosítja a sejtek növekedéséhez, megtartásához és optimális megújulásához szükséges változatos és teljes értékű tápanyagokat
több mint egy egyszerű multivitamin

 

TRE-EN-EN esszenciális lipideket és szterolokat tartalmaz
100% édesítőszerek és természetes aromák, sem mesterséges édesítőt, sem szacharózt nem tartalmaz- fantasztikus íze van
optimális mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, úgy mint: cink, króm, réz, vas, jód, és magnézium
kolint tartalmaz
a rágó tabletták könnyen emészthetők és gyorsan felszívódnak
nem tartalmaz mesterséges tartósítószert, vagy színezéket
Miért vannak a gyermekeknek különleges tápanyag igényeik?

a gyermekek szervezete minden nap több, mint 1 milliárd sejtet állít elő, s hogy ezt a különleges növekedést bírja, tápanyagra van szüksége
a  fiatal szöveteknek és szervezeteknek a szokásosnál több tápanyagra van szükségük, hogy megfelelően fejlődhessenek
a gyermekek anyagcseréje rendkívül gyors, ezért a szokásosnál több vitaminra és ásványi anyagra van szükségük, hogy fent tarthassák a normális anyagcsere-folyamatokat
a fizikai aktivitásuk és gyors növekedésük óriási energiaszükségletet vonnak maguk után
Zsírban és vízben oldódó vitaminokat tartalmaz:

A-, D-, E-, C,
Thiamin
Riboflavin
Niacin
Vitamin B6
Biotin
Pantoténsav

 

Formula-IV

Az "életlánc" négy "gyűrűjét" hivatott erősíteni: a lipideket, a szterolokat, vitaminokat és az ásványi anyagokat: amelyek gyakran hiányoznak a mindennapi táplálkozásunkból. 15 különböző összetevőt tartalmaz. Mindezek olyanok, amelyek képesek megerősíteni a sejtek energia termelését, ami egészségünk, állóképességünk valódi forrása.

Tartalmaz:

különféle zsírokat (lipideket, szterolokat), amelyek bejutnak a sejt-membránba és pajzsként lépnek fel a különböző mérgezések ellen, de átengedik a tápanyagokat és megkönnyítik a salakanyagok kiválasztását. Ily módon optimalizálják a sejtek működését, hogy azok minél inkább az energiatermelésre tudjanak összpontosítani.
vitaminokat (E-és C vitamin, B1,B2,B3,B5,B6 vitaminok) amelyek védik a sejtek vizes és zsíros alkotó részeit, részt vesznek a szervezet sokoldalú esszenciális (nélkülözhetetlen) tevékenységében, ezek közül különösen a sejtek energiatermelésében, az enzimek és hormonok bioszintézisében, az immunműködésben és a test oxidációtól való védelmében, ásványi anyagok és nyomelemek ()pl.: vas, cink, jód, réz, króm, mangán stb.), viszont a test más irányú működéséhez elengedhetetlenek, mint a csontok és a fogak fejlődése, a vérképzés, idegi működés, az anyagcsere, a méregtelenítés, ideggyulladás, csontritkulás, ízületi bántalmak, és sok más folyamatban.
Ajánljuk mindenkinek!!!

Különösen serdülőknek, időseknek, betegségben szenvedőknek, stresszes életmódot folytatóknak, szellemi-és nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, áldott állapotban és szoptató anyáknak, meddőségben szenvedőknek, diétázóknak, egyhangú étrendűeknek.

bottom of page