top of page

A csontritkulás (osteoporosis)

 
Évtizedünket a WHO a "Csont és ízületi betegségek évtizedének" nyilvánította. A betegség kialakulását számos tényező befolyásolja, de az első helyen a Ca hiány szerepel. A szervezetben található Ca-nak 99%-a a csontokban raktározódik. A vér állandó Ca szintjét a mellékpajzsmirigy szabályozza. A Ca tápcsatornából való felszívódását és a csontokba való beépülését a D vitamin segíti. Hazánkban mintegy 900 000 csontritkulásban szenvedők 80 %-a nő, 70%-a férfi. Hiányos táplálkozásra utal ez a szám, vagyis naponta 800 mg Ca-nál kevesebbet fogyasztunk.
A Ca mennyisége naponta életkortól, nemtől függ. Pl.: 15 éves tanuló számára napi 1000mg Ca-ra van szükség.  A Ca szabályozza az izom és idegingerlékenységet, szélsőséges esetekben tetániát okozhat a Ca hiány. Szerepe van a véralvadásban, hiányában a vér nem alvad meg.
A Ca mellett a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a foszfor. A 600-700 mg foszfor 90%-a ugyancsak a csontokban raktározódik el Cafoszfat hidroxiapatit formájában.
 
A fluorid

A fluorid növeli a csontok stabilitását. A szervezet fluorid tartalmának 98%-a a csontokban raktározódik, növeli az apatit kristályok méretét, csökkenti oldékonyságukat erősíti a csontok stabilitását. Csontritkulás esetén fokozza a Ca visszatartást. Napi szükséglete 1.5 mg kristályvíz fluorid tartalma literenként 2.6 mg.
 
A bór

A bór fokozza a máj eredetű, vese eredetű D vitaminképződést, csökkenti a Ca, és a Mg ürülését a vizelettel, ezáltal segíti a csontképződést, akadályozza a csontritkulás kialakulását. A bór forrásai: hüvelyesek, zöldség-gyümölcs félék.
 
A szilícium

A szilícium létfontosságú eleme a szervezetnek. Főként a porc bioszintézisében játszik szerepet. Gazdag szilíciumforrások: teljes őrlésű zabliszt, búzakorpa, a teljes őrlésű lisztből készült kenyérfélék. Napi szükséglet 20-40 mg között ingadozik.
 
A stroncium

A stromcium hatására fokozódik a csont beépülés és a lebontódási folyamat. Az ivóvizek általában 1mg stronciumot tartalmaznak literenként. Gazdagabb stroncium források a  zöldségek és a búzakorpa. A teljes őrlésű lisztből készült kenyér fogyasztása előnyös.
A csontrendszert és a fogakat erősítő hatásán túl a Ca csökkenti a magas vérnyomást, sőt egyes tumorok kialakulásának kockázatát is. A Mg az izomszövet egyik alapvető összetevője, több száz enzim reakcióban vesz részt. A Ca és Mg együttes jelenléte a keringési rendszer kiegyensúlyozott működésének záloga, oxigén ellátás az izomszövetekben biztosított, így a lábszár és egyéb izomgörcs megelőzhető. 

 

Kal-Mag Plus D:
Ca és Mg keveréke 2:1, 450 mg Ca, 225 mg Mg, 3qg a D vitamin.
Nem tartalmaz dolomitot és csontlisztet.
Amikor megtörténik a baj, törik, vagy nem forr össze a csont, jön a "platina"- szegecs, járókeret, tolókocsi.
Megoldás a helyes táplálkozáson kívül a GNLD. Miért a GNLD? Mert a Ca-Mg biotojás héjból készül, tehát nem az általában használt csontlisztből, amely tartalmazza a nagytestű állatok (pl.: marha) csöves csontjaiban életük során lerakódott nehézfém szennyeződéseket, pl.: ólom.
 
A felszívódása 38%-os, szemben a jellemző 3-10%-kal. Az ára pedig legjobb a piacon.
 
A csonerősítő program táplálék-kiegészítői

Kal-Mag Plus D
Gr2 Control (leírása a Cukorbetegség című fejezetben olvasható)
Carotenoid copmlex (bővebben a Daganatok fejezet alatt olvasható)
TRE-EN-EN (bővebb leírás a Tartalomjegyzékben található)
Formula IV (bővebben a Tartalomjegyzékben olvashat róla)

 

A Ca anyagcserét szabályozó "D" vitamin

A D vitamin hiánya következtében a csontok rendellenesen fejlődnek. a csont szerves anyaga kialakul, de szilárdságot biztosító Ca nem szívódik föl a bélből, és nem épül be a növekvő csontokba. A mészszegény csontok emiatt a  szervezet súlya alatt deformálódnak. Így alakul ki az angolkór, a rachitis.
A D vitamin tartalmának növelése ott szükséges, ahol kevés ultraibolya-sugárzás. A napfény hatására a szervezetben D vitamin képződik. Ha nincs elegendő napfény, a hiányzó D vitamint pótolni kell. Táplálékaink közül elsősorban a tej, vaj, tojás, húsfélék, belsőségek tartalmazhatnak D vitamint, akkor, ha az állatok sokat tartózkodtak napfényes legelőn.
Leggazdagabb vitaminforrásunk a csukamáj olaj, helyesebben halmáj olajnak nevezhetjük, amelynek a D vitamin tartalma azonos a ma D3 vitaminnak ismert készítménnyel.

 

A kalcium a magnézium és a D vitamin tehát együtt fejti ki hatását. Szerepük a csont-biodinamika mindennapi magas intenzitásának fentartásában rendkívül fontos. Ha nincsenek jelen a megfelelő mennyiségben, a csontpusztulás gyorsabb lesz, mint a csontépítés. Következésképp a csontsűrűség csökken és kialakul a csontritkulás.
Egyedülálló a tápanyagok között, mivel ez az egyetlen olyan tápanyag, amely ún. "prohormon", azaz egy hormonnak az előanyaga. Bár a vitamin maga semilyen hormonális tevékenységet nem végez. Két formában fordul elő: D2 és D3 vitamin. A D2 vitamint a növények állítják elő egy természetes szerolból, az ergoszterolból, míg a D3 vitamin az emberek és az állatok bőrében termelődik, a koleszterin egy természetes formájából (a 7 dehidrokoleszterinből) a nap UVB sugarainak köszönhetően.
Elégtelen D-vitamin fogysztás kapcsán fogékonyabbá válhatunk bizonyos krónikus megbetegedésekre, ilyen pl.:a magas vérnyomás, a rák, fogínybetegségek, szklerózis multiplex, a krónikus fájdalom szindróma, hangulat zavarok, néhány autoimmun betegség, köztük a 1-es títusú diabétesz.
 
Néhány élelmiszer D vitamin tartalma:
 
Tojássárgája       100g 60qg D vitamint tartalmaz
Lazac                     100g 10qg
Borjú-marhahús  100g 2qg
legkevesebb: tehéntej, 1dl-ben 0.06qg található
 
Napi D vitamin szükséglet:
 
Gyermek 400 NE=10mg
Fiatal 300 NE= 7.5 mg
Férfi 300 NE=7.5 mg
Nő 300 NE= 7.5mg
Áldott állapot 500 NE=12.5 mg
Szoptatós anya 500NE=12.5 mg

bottom of page