top of page

Már megint meghalt egy élsportoló

Már megint meghalt egy élsportoló,akinek semmi betegsége nem volt. "Csak úgy" meghal a futballozás közben, vagy a vízparton, vagy a fürdőszobában találják halva. Nem tudom valaki illetékes elgondolkodott-e azon miért van mind ez? Mi történik a szervezetben,hogy egy egészséges sportos személy szíve megáll??

Az utolsó dráma,Rajz Attila esete is abban a hitemben erősített meg,hogy valami hiba lehet az orvosi ellátásban. Vn olyan kedves ismerősöm, akinek mind két fiú gyermeke verseny szerüen sportol. Az anyuka panasza egy tőmondat : "Hajtják őket mind a lovakat!" Érdeklődtem az orvosi ellátásról, amit felületesnek és hiányosnak tart. Ezt a véleményt egy olyan 18 éves betegem is bizonyította,akit acut leukémiás állapotban ismertem meg. Ma már 21 éves ,tovább sportol és másodéves az egyetemen. Büszke vagyok rá,hogy a hagyományos protokol mellett a táplálék-kiegészítőket is szedte illetve a mai napig szedi és remekül érzi magát.

De visszatérve a sportolók halál esetéhez. Nem tudom szám szerint hány sportorvosnak, edzőnek írtam e-mailt. Kértem Őket, hogy fogadjanak,a táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatban tudjam elmondani a jótékony hatásukat és mennyire nélkülözhetetlenek a sportolók számára. Döbbenet volt számomra a reakció. "Nekem erre nincs időm." "Én ilyenekkel nem foglalkozom" "Nagyon drága, nincs pénze erre senkinek" stb. Még ezekre a kifogásokra teljesen pozítív volt a hozzáállásom. Felajánlottam a segítségemet, de a végeredmény elutasítás volt.

Most viszont leírom, hogy miért fontos a táplálék-kiegészítők alkalmazása a sportolóknál.

1. Jó általános egészségi állapot biztosítása

2. Az oxidatív és gyulladásos stressz csökkentése.

3. Az edzések intezitásának javítása.

4. A pihenési arány leröviditése.

Az étrend-kiegészítők többféle képpen javítják a különböző életfunkciókat. Pozitívan befolyásolják a sejt működését: erősítik az immunrendszert és javítják az általános állapotot. Védelmet nyujtanak az oxidácios és gyulladásos folyamatokkal szemben. Stabilan tartják a vércukor szintjét, ezáltal az edzések intenzítását is növelik. Biztosítják a szervezet gyors és teljes feltöltődéséhez szükséges tápanyagokat.

Mi a szerepe a táplálék-kiegészítőknek az edzés alatt?

Állóképesség növelése, fehérjék és szénhidrátok bevitele növeli a glikogén szintjét az izmokban. Izmok legfontosabb üzemanyaga,enyhiti az izomkárosodás mértékét.

Mi a szerepe a táplálék-kiegészítőknek az edzés után?

A fehérje bevítel elősegíti, felgyorsítja a glikogén ujratermelését és jelentősen csökkenti az edzés utánni izomlázat.

Az étrendnek tartalmaznia kell C-E-B6-B12 vitamint, carotenoidokat, vasat, cinket. Olyan táplálék-kiegészítőket tanácsolok fogyasztani, amit a sportegészségügyi intézet doppingellenörző laboratoriuma bevizsgált és ellenjegyzett.

Ha bármi kérdése van, vagy szeretné megismerni a táplálék-kiegészítőket, kérem jelentkezzen.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page