top of page

Csontritkulás

A kálcium és a magnézium a szervezetben számos anyag cserefolyamatot szabályoz. Az étkezéssel pótoljuk a szervezetben a Ca, Mg-ot, a megfelelő mennyiséget. Ha ez valamilyen oknál fogva nem sikerül, akkor a testünk a csontokból "lopja el" a különbséget, így alakul ki a csontritkulás.

"Néma járványnak" nevezik a tudósok, mert kialakulását nem kíséri figyelmeztető jel. Végül a csontok törékennyé válnak. Főleg a változó kor után alakul ki a nőknél, a világon milliókat érint. Amikor megtörténik a baj, törik, majd nem forr össze a csont jön a "platina", szegecs, járókeret, tolókocsi.

A szervezetben található Ca-nak 99%-a a csontokban raktározódik. A Ca tápcsatornából való felszívódását és a csontokba történő beépülését a D vitamin és a fehérjék segítik. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Étrendünkben az összes aminósavnak jelen kell lenni. Az emberi szervezet 22 különböző aminosavat használ föl, 8 ezek közül esszenciálisnak szánít, mivel a szervezet nem képes ezeket autonóm módon előállítani.

A háziorvos beutalja a beteget csontritkulás vizsgálatra, és ha kiderül a baj, rendszerint csak a további romlást lehet megakadályozni injekciókkal, gyógyszerekkel - számos szövődmény és káros mellékhatás mellett.

A megoldás a helyes táplálkozás és minőségi táplálék-kiegészítők alkalmazása. Bio-tojáshéjból készüljön, tehát nem az általában használt csontlisztből, amely tartalmazza esetleg a nagytestű állatok csöves csontjaiban lerakódott nehézfém szennyeződéseket pl. ólom. Optimális összetétele a csontritkulás elleni táplálék-kiegészítőknek 2:1 arány. 450 mg kálcium, 225mg Mg, 3qgr (mikrogram) D vitamin. A felszívódás ekkor 38%-os, szemben a jellemző 3-10%-kal.

A D vitamin zsírban oldódik, amelyet a szervezet raktároz. A D1, D2, D3 vitaminok közül a szervezet számára legjobban felhasználható a D3, amely napsütés időben az UBV sugárzás hatására a bőrben képződik. D vitamint tartalmaz: tejtermék, tojás, tőkehalmáj, illetve csukamájolaj.A D vitamin fontos a szervezet számára. Egyensúlyba tartja a szervezet Ca szintjét, segíti a sejtek anyagcsere-folyamatait. Immunrendszer modulátor, fontos szerepe van az inzulin kiválasztásában, az auto-immun betegségek kialakulásának kockázatát tompitja. De szerepet játszik az ekcéma és a pikkelysömör esetén is.

Segít megelőzni a csontritkulást és fontos szerepet játszik egyes daganatos betegségek ellen (pl. mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztatarák).

Jó hatással van pl. a sclerosis multiplex, reumatoid artritis betegségekre.

Bővebb információ a honlapomon a Csontritkulás cím alatt.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page