top of page

Elhízás

A túlsúly okozta problémáink talán leglehangolóbb eleme a túlsúlyos és elhízott gyermekek növekvő száma. A túlsúlyos gyermekek sokféle pszichológiai és szociális kihívással néznek szembe. Nehezebben találnak barátokat, sokan lustának és puhánynak tartják őket. A serdülőkori önbizalom hiány pedig maradandóvá válhat. Sokkal gyakrabban szembesülnek egészségügyi problémákkal. Sokszor magasabb a koleszterin szintjük, ami számos halálos betegség előfutára lehet. Jóval hajlamosabbak a glükóz intoleranciára és azt követően kialakuló cukor betegségre.

A 2-es típusú cukorbetegség statisztikai számok alapján meredeken ível fölfelé a serdülő korban.

Az elhízás prognózisa: minél nagyobb a test tömeg, annál több a szövődmény és annál rövidebb a várható élettartam. Az elhízott gyermek hajlamos a magas vérnyomásra, minden tizedik elhízott apnoéval (légzéskimaradás) küzd, ami idegrendszerű problémák és gondolkodási zavarok melegágya. Sokféle csontrendszeri rendellenesség is kialakulhat. Az elhízott gyermekekből rendszerint elhízott felnőttek lesznek, és nagy valószínűséggel életük végéig egészségügyi problémákkal fognak küzdeni. Nem tanácsolom a speciális fogyókúrák kipróbálását, étvágycsökkentő vagy anyagcsere módosító tablettákat.

Mi az igazi megoldás?

A testsúly csökkentésre a teljes ételekből, növényi alapú táplálkozás, valamint az ésszerű mennyiségű testmozgás jelenti a megoldást. Ez hosszú távú életmód változtatást feltételez. Rendszeresen zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret kell fogyasztani. El lehet felejteni pl. burgonyaszirom, hasábburgonya, édesség, szénsavas és cukrozott üdítő italokat, amiket én csak kultúrpancsnak hívom. A probléma megoldásához nincs szükség mágikus trükkökre vagy összetett számításokra.

Néhány további vizsgálat eredményei ahol zsírszegény, teljes értékű, növényi alapú étrenddel próbálkoztak, így alakultak a testsúly adatok.

  • átlagosan 1-2,2 kg fogyás 12 nap alatt

  • átlagosan 4,5 kg fogyás 3 hét alatt

  • 7,2 kg súlyvesztés 12 hét alatt

  • 10,9 kg fogyás 1 év leforgása alatt.

Mindezek az eredmények azt mutatják,hogy a teljes, növényi alapú étrend segít a súlycsökkentésben. A teljes értékű gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék rengeteg rostot tartalmaznak, amelyek teltség érzetet okoznak, ráadásul nincs bennük kalória.

A vegetáriánusok nyugalmi anyagcseréjét kissé gyorsabbnak találták, ami azt jelenti, hogy több elfogyasztott kalóriát égetnek el (alakítanak hővé), ahelyett, hogy zsír formájában raktározná a szervezet azt.

Mennyi testmozgásra van szükség, hogy a felesleges kilóktól megszabaduljunk? Napi 15-45 perc, és 5-8 kg súllyal kevesebb lesz kb. egy hónap alatt. A "spontán" fizikai aktivitásról sem szabad megfeledkezni, ez naponta 100-800 kcal-át jelenthet attól függően hogy fizikai vagy szellemi munkát végez az illető.

Remélem tudtam segíteni az egészség vissza szerzésében, a tanácsom megfogadása biztosan jó eredményhez vezet.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page