top of page

Cukorbetegség

A cukorbetegség tünetegyüttes (szindróma), mely vércukorszint emelkedéssel (hiperglikémia), ezzel együtt fehérje és a zsíranyagcsere zavarával, késői következményekkel jár. Oka az inzulin hiánya vagy az inzulin biológiai hatásának hiánya vagy mindkettő. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik.

A hormon (inzulin) hatása:

1. elősegíti a glükóz bejutását a sejtekbe a sejthártyán át.

2. A májban a glükózból glikogént képez.

Kétféle cukerbetegség van, az 1-es és a 2-es tipus.

Az 1-es típusú cukorbetegségben elsődlegesen az inzulin termelés zavara van jelen, mivel a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei elpusztulnak. Önpusztító folyamatról van szó. Az egyes típusú diabétesz autoimmun betegség.

A betegség 2-es típusában van inzulin termelés, az inzulin azonban nem képes ellátni a feladatát. Ezt inzulin rezisztenciának nevezik. Így az inzulin hatástalan, vércukor anyagcsere rendellenessé válik.

Az inzulin úgy végzi a dolgát mint egy jegyszedő: ajtót nyit a különböző feladatokat végző sejteken a glükóz számára. A vércukor egy része energia forrásként szolgál a sejtek számára, a maradék pedig a hosszú távú energia raktárba kerül zsírok formájában.

Inzulin hiányában a szervezet a bélből felszívódott cukrot nem képes oxidálni, sem a májban nem tudja glikogén formájában raktározni. A vércukorszint megemelkedik, de a sejtek "éheznek". A cukrot a vese felhasználatlanul üríti ki. A glükóz a táplálékból bevitt és felszívódott cukorból származik, vagy a szervezet a zsírt és a fehérjét alakítja át glükózzá. Diabéteszben ez az átalakulás nem tökéletes. A zsírsavak részleges lebontásából ketontestek (acet-ecetsav, aceton) képződnek. A vesén ürülő cukor - glikozúria - eredményeképpen sok folyadék ürül: polyúria (sokvizelés) lép fel. A tömény vizelettel nátrium és egyéb elektrolit vesztése is együtt jár.

A glükózanyagcsere felborulásának hosszú távú egészségi kockázatai vannak:

 • Szívbetegség: 2-4-szeres a szívbetegségből eredő halálozás kockázata.

 • Agyi történés. 2-4-szeres a kockázata, a magas vérnyomás miatt is. A diabéteszes betegek 70%-a szenved magas vérnyomásban

 • Vakság: a felnőtt kori vakság vezető oka a cukorbetegség

 • Vesebántalom: a diabétesz végstádiuma, a gyógykezelés csak a dialízis vagy veseátültetés.

 • Idegrendszeri bántalmak: a cukorbetegek 60-70%-a szenved enyhébb vagy súlyosabb idegrendszeri bántalomban pl. perifériás neuropátia (polineuropátia).

 • Amputáció: végtag-amputáció több mint 60%-a a cukorbetegeket érinti.

 • Fogászati betegség: fogíny betegség, fogak elvesztése

 • Terhességi szövődmények

 • Immunrendszer fokozott gyengülése és így más betegségekre való hajlam.

Mi a megoldás? A rendszeres vércukor ellenőrzés, diéta beállítása szakavatott diétás nővérrel, tabletta, inzulin alkalmazása minden nap ugyanazon időben. Minden nap test mozgás! Rostban gazdag, zsírban szegény étrend.

Ha bővebben szeretne valaki tájékozódni, hogy milyen táplálék-kiegészítőket lehet alkalmazni erre a betegségre, kérem keressen engem elérhetőségeimen.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page