top of page

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségnek a lényege, hogy a szervezet szisztematikusan megtámadja saját magát. Az áldozat azaz a beteg mindenképpen veszíteni fog. A nők közel háromszor hajlamosabbak ezekre a rendellenességekre, mint a férfiak.

A legszélesebb körben a sclerosis multiplex ismert: ez az idegrendszer legkülönbözőbb helyein körülírt gócokban jelentkező primer elvelőtlenedésként jön létre.

Rheomatoid arthritis: kisizületek gyulladása. A gyulladásos tünetek időnként fellángolnak, majd megnyugszanak. Az izületi tok a gyulladás folyamán hegesedik, a porc elpusztul, a környéki izmok sorvadnak, végül súlyos deformitások alakulnak ki.

Vitiligo: a bőr körülírt helyein mutatkozó festékhiány.

Anaemia perniciosa: vészes vérszegénység.

Glomerulónephritis: a vesék kétoldali, nem bakteriális gyulladása.

1-es tipusú cukorbetegség - lásd előző cikkemben

Myasthenia grávis: nagyfokú izomgyengeség

Primer biliáris cirrosis: epével kapcsolatos májzsugorodás.

Addison kór: mellékvesekéreg működésének akut megszűnése miatt bekövetkező súlyos állapota. Súlyos hormonális elváltozás. A vér szérumban mellékvesekéreg ellenes antitesteket lehet kimutatni.

Crohn betegség : gyulladásos bélbetegség.

Rheomás szívbetegség: a reumás láz egyik megnyilvánulása a reumás szívgyulladás. A szerzett billentyű hibák leggyakoribb okozója. A reumás láz Stretococcus haemolyticus által okozott felső léguti hurut, torokgyulladás, mandulagyulladás következménye.

Minden autoimmun betegségnek, az a lényege, hogy a szervezet bizonyos működési mechanizmusai kisiklanak, célt tévesztenek. Ebben az estben az immunrendszer indít támadást tévedésből a test saját sejtjei ellen. Legyen szó a hasnyálmirigyről - mint az 1-es típusú cukorbetegségben -, az idegsejtek velőshüvelyéről (sclerosis multiplex) vagy az ízületek szöveteiről (rheomatoid arthritis) minden autoimmun betegségben az immunrendszer lázad föl. A belső zendülés legrosszabb fajtája, amikor a test saját magát tekinti ellenségnek. Ez az önpusztító folyamat az autoimmun betegség lényege.

Olyan ez mintha szervezetünk öngyilkosságot kísérelne meg. Mindezek azon tévedésen alapulnak, hogy az immunrendszer nem képes megkülönböztetni az idegen behatoló fehérjéit a szervezet saját fehérjéitől.

A diétával is befolyásolható a betegség kimenetele. Összefoglaló tanulmány bizonyítja, hogy a tehén tej veszélyes a betegségek mélyülésére. A rosszul diétázó (több telített zsiradékot fogyasztó) páciensek 80%-a olyan egészségügyi helyzetbe kerül, ami végzetes lehet.

Minden egyes autoimmun betegséget speciális gyógymóddal lehet gyógyítani, illetve a betegség tüneteit enyhíteni.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page